2021 TÜBİTAK 4006 Alt Proje Raporu Hazırlama Kılavuzu

Bildiğiniz gibi TÜBİTAK 4006 Bilim fuarlarında her bir okulun fuar açma isteği 1 proje olarak değerlendirilir. Her bir projenin içerisinde yer alan ve öğrenciler tarafından hazırlanan sunumlar, deneyler, araştırmalar, tasarımlar ise alt proje olarak tanımlanır.

TÜBİTAK bu yıl alt proje türünü 43’e çıkararak alt projelerin hedeflerini daha da netleştirdi. İsterseniz önce bu başlıklara şöyle bir bakalım:

Gördüğünüz gibi bu yıl çok geniş kapsamlı fuarlar izleyeceğimiz kesin. Bu arada okulunuz/kurumunuz için yapabileceğiniz en ez ve en fazla alt proje sayıları;

Peki fikrimizi proje raporuna nasıl dönüştüreceğiz? Yani projemizin raporunu nasıl hazırlayacağız?

1-Başlık

Hazırlayacağımız çalışmanın belki de en can alıcı kısmı ismidir. Çünkü ilk önce isim görünür. Proje ismi mümkün olduğunca kısa ve mümkün olduğunca projemizi açıklayıcı nitelikte olmalıdır. Örneğin değerler eğitimi ile ilgili yaptığımız projeye çalışma arkadaşlarımızın isimlerinin baş harflerinden oluşan kulağa hoş gelen bir isim vermek yerine “değerini bil” gibi projeminiz amacını çağrıştıran isimler vermek daha doğru olacaktır.

2-Amaç

Amaç bu projenin neye hizmet edeceğini, proje sonunda neye ulaşacağımızı yazdığımız bölümdür. Burada projemizin doğrudan ve dolaylı ulaşmasını istediğimiz tüm amaçları yazmakta fayda vardır. Örneğin sesle kontrol edilebilen bir araçla ilgili amaç yazarken “aracı sesle kontrol etmek” yerine “sesle kontrolün mantığını kavrama, sele kontrol kodlarını yazabilme, dc motorları yönderilebilme, gibi alt amaçlara da yer vermek projenizi güçlendirecektir.

3-Yöntem

 Yöntem karşınızdaki kişiye projenizi görmeden kabul ettirmenizi sağlayacağınız kısımdır. Burada herşeyi en ince ayrıntısına kadar yazmanız önemlidir. Bu bölümü okuyan kişi hiç bir fikri olmadan da bu projeti yapabilecek kadar bilgiye sahip olmalıdır. Öyle ki farazi bir projede “nişata ile suyu karıştırıyoruz” demek yerine, “500 gr mısır nişastası ile 1 lt suyu 5 ltlik plastik bir kapta bir karıştırıcı veya elimizle karıştırıyoruz” şeklinde detaylarıyla birlikte yazmamız gerekmektedir.

4-Beklenen Sonuç

Bu bölüm proje tamamlandığında olacak ya da olmasını umduğunuz durumları açıklamanız gereken bölümdür. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli kısım beklediğiniz sonuçlar ile amaç bölümünde yazmış olduğunuz amaçların örtüşmesidir. Yani projenin ama bölümünde “Yapay Zeka kavramını tanıması amaçlanmıştır” deyip beklenen sonuçlar bölümünde “ yapay zeka kavramı tanınmıştır” gibi birbirini tamamlayan cümleler kullanılmalıdır.

Evet arkadaşlar! Buraya kadar her şey gayet güzel gittiyse hayırlı olsun artık bir projeniz var demektir. Ancak proje yazmaya başlamadan önce proje çağrı metnini ve kılavuzu iyice okumanızı tavsiye ederim. Unutmayın proje öğretmenlerin değil öğrencilerindir.

SadeKarışık.com’u Takipte Kalın 🙂

Bir Yorum

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir